Vůjtek sklamaný z výkonov ofenzívnych es: Šance sa musia využívať

09.05.2015 Celý región

Ostrava 9. mája (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti v sobotňajšom dueli MS s Fínskom (0:3) dlho odolávali favoritovi a až do 50. minúty s ním držali bezgólový stav, napokon však tlak severanov neustáli a po prehre s Nórskom (2:3) tak museli zhltnúť ďalšiu horkú pilulku. Tréner národného mužstva Vladimír Vůjtek vyjadril po stretnutí sklamanie z hry útočníkov, ktorí mali byť ofenzívnymi lídrami tímu, no túto rolu na šampionáte v Česku zatiaľ nenapĺňajú.

"Čakali sme, že to bude ťažký zápas, veď Fíni patria k svetovej špičke. Päťdesiat minút sme s nimi hrali vyrovnanú partiu, no nevyužili sme svoje strelecké príležitosti. Mário Bližňák šiel v oslabení sám na bránku, hrali sme 25 sekúnd presilovku 5 na 3 a vytvorili sme si aj ďalšie šance. Bohužiaľ, ak ich nepremeníme, tak potom sa ťažko nad Fínmi vyhráva. Bez gólu sa nedá zvíťaziť," konštatoval tréner.

Slováci dlho držali nádej na sľubný výsledok, oporou tímu bol brankár Ján Laco, Vůjtekovi sa pozdávala aj hra v defenzíve. "Celá obrana zahrala veľmi dobre. Fíni pôsobili zohrato, sú to výborní hokejisti, bez dobrej obrany by sme ťažko mohli uvažovať nad úspechom. Samozrejme, ak chceme proti takému silnému súperovi uspieť, musíme tých niekoľko šancí využiť. Po našom strelenom góle by Fíni určite znervózneli. My tých gólov však dávame veľmi málo. Hráči, ktorých tu máme a od ktorých ich čakáme, ich nestrieľajú," povzdychol si Vůjtek.

V presilovkách skúšali bezgólový stav zmeniť Marián Gáborík i Tomáš Tatar, snaha hráčov z NHL však neviedla k úspechu. Vůjtek cíti zatiaľ veľké rozčarovanie z výkonov ofenzívnych es. "Samozrejme, som sklamaný. Hrali sme presilovku o dvoch hráčov, no nedostali sme sa v nej k jedinej strele. U takých hráčov to nie je dobre. Čím to je, že sa nevedia presadiť? Tiež to nechápem. Možno im nesedí ihrisko. Tí hráči si však aj na širšom klzisku musia vedieť prihrať a dostať sa aspoň do streleckých príležitostí, aj keby ich nevyužili," podotkol tréner. Nepomohol ani ďalší mix so zostavou a nové zloženie útokov: "Dnes sme skúsili dať dokopy Tatara s Gáboríkom a nemôžem povedať, že by to nejako fungovalo. Uvidíme, čo nabudúce vymyslíme."

S Fínskom tak stratili Slováci ďalšie dôležité body, ktoré môžu v konečnom zúčtovaní veľmi chýbať. "Nám chýbajú najmä body zo zápasov s Nórskom a Dánskom. Dnes sme sa pokúsili ich dostať späť, ale bohužiaľ to nevyšlo," smutne konštatoval Vůjtek. V nedeľu sa pokúsi jeho tím ozbíjať Rusko. Obhajca titulu sa naladil na Slovákov vysokým víťazstvom 7:0 nad Bieloruskom a zdá sa, že ruská mašina, ktorá sa doteraz zasekávala a vŕzgala, sa konečne rozbehla. "Rusi majú špičkové mužstvo, je to jeden z najväčších favoritov na titul. Pokúsime sa s nimi niečo uhrať. Potrebovali by sme sa v zápase dostať do vedenia," zaželal si tréner.

Slováci aj proti zbornej vsadia na hru zozadu. "Rozhodne si nemôžeme dovoliť s nimi hrať otvorený hokej. V zápase s Bieloruskom sme videli, ako perfektne korčuľujú, spracovávajú prihrávky, vedia sa uvoľniť, aj kolektívne zahrať. Prvýkrát som ich videl hrať zodpovedne, predtým hrali akoby bez taktiky, respektíve ju nedodržiavali. Proti Bielorusom sa sústredili na zápas a bolo to Rusko, ako ho poznám. Bude to ťažký zápas," predpovedal Vůjtek.

Gáborík chválil Laca, Kopecký: Dve chyby nás stáli lepší výsledok

Po sobotňajšom zápase s Fínskom sa dalo čítať z tvárí slovenských hokejistov veľké sklamanie. Podľa Tomáša Kopeckého podalo mužstvo proti "Suomi" možno najlepší výkon na šampionáte. Až do 51. minúty držalo bezgólové skóre, no nakoniec zostalo bez bodu. "Hrali sme veľmi dobrý hokej, no nedali sme góly. Dnes rozhodujú chyby. Spravili sme dve malé v tretej tretine a stálo nás to výsledok," smútil kapitán slovenského výberu.

Ani päť streleckých pokusov nestačilo Mariánovi Gáboríkovi na vsietenie gólu. "Hrali sme celkom slušne, spravili sme však pár chýb, ktoré súper potrestal. Škoda toho gólu deväť minút pred koncom. Vypracovali sme si niekoľko šancí, žiaľ, zostali nevyužité. Musíme ich premieňať," povedal 33-ročný krídelník, ktorý sa v Ostrave dosiaľ strelecky presadil iba vo víťaznom zápase so Slovinskom (3:1). V ňom dal dva góly.

Gáborík vyzdvihol po stretnutí s Fínskom najmä výkon brankára Jána Laca. Ten dlho držal tím nad vodou, z 28 zákrokov bolo niekoľko z kategórie excelentných. "Jano nás podržal vo viacerých situáciách. Chytal výborne," povedal na adresu kolegu v bránke. "Suomi" potvrdili povesť tímu s prepracovanou obranou, vo štvrtom dueli v rade nedostali gól. "Fíni majú veľkú kvalitu. Sú to veľmi dobrí korčuliari. Škoda inkasovaných gólov. Prvý bol nešťastný, pri druhom sme nechali voľného hráča pred bránkou. Musíme nabudúce viac zatvoriť to obranné pásmo," nechal sa počuť Gáborík.

Slováci musia na prehru čo najskôr zabudnúť, už v nedeľu večer ich totiž čaká v ČEZ Aréne súper najťažšieho kalibru - obhajca titulu Rusko. "Neskladáme zbrane, ideme ďalej. Hráme proti Rusom a treba sa na nich čo najlepšie pripraviť," dodal Kopecký.
 

Vyberte región